Gå ut och sprid glädje!

Komplimanger och beröm, nått man kanske inte lägger allt för mycket tanke eller kraft vid. Nått man tar för givet, men samtidigt nått som gått förlorat. Nått som man själv vill få, men som kan vara svårt att ge.

Min åsikt är tydlig. Vi ger det alldeles för lite. Vi har gjort det till ett skämt; "snygg stil, haha!". Vi har själva gjort att vi inte längre har förmågan att ta emot komplimanger. Vi skjuter ifrån oss de vi får med tankar om att det inte stämmer, att de bara skojar.
Komplimanger som är något av det viktigaste som finns, bekräftelse. Bara en enkel mening som "du är fin" eller "vad duktig du är" som menas, sägs och förmedlas på ett sätt så personen förstår att man verkligen menar det. Det kan stärka en människa mer än vad vi kan förstå.
Men någonstans på vägen så förlorade vi ödmjukheten. Att kunna berätta för någon annan hur bra den är. (För då kanske man känner sig sämre själv -och det vill man ju inte riskera.) Där förlorade vi både självföraktning, självkänsla och den där nära innerliga kontakten till människor. (Det sägs ju att svenksar är några av de "kallaste" människorna i världen. Det tvivlar jag inte på, tyvärr. Men det krävs en ändring på det tycker jag. Inte konstigt att svenskar i regel mår dåligt, vi har tappat närheten.)
Bara kunna gå fram till någon på stan och ge en komplimang, skriva nått snällt till någon person man inte känner, ge sin förälder eller vän uppskattning och beröm. Det gör inget om personen redan vet om att du tycker så, om det är uppenbart att det stämmer. Vi behöver alla höra det. Både från oss själva men också från andra. Och det spelar ingen roll om det är lite pinsamt att säga, för fatta vad det ger den personen. Vad värdefulla de där små meningarna, orden, blickarna, leendena osv är. Det är de som för oss framåt i välmående. Så håll inte tillbaka på det, utan kasta ut det vart du än går -och du kommer bli en glädjespridare!

Så många människor som man kan hjälpa att se det bra och värdet i de själva bara genom nått så enkelt. Som inte behöver ta mer än några sekunder. Det är starkt. Vi måste få bort skämt-stämpeln som blivit, vi måste trycka på med komplimanger och pepp tills världen är full av det!
Tänk vad många konflikter och brott som skulle kunna stoppas bara genom att visa lite kärlek i en enkel vardagshandling som att le, säga eller skriva nått fint. Så många människor som inte skulle gå förlorade, både fysiskt men också som leds in på en mörk väg genom att bara fått känna på orättvisa och hat.

Det är så enkelt också ju. Ett orf, en mening, ett leende, ett kort, ett brev, en present, en teckning osv. Möjligheterna är obegränsade.
Så mitt tips och uppmaning till alla är:
  • GE komplimanger, beröm och uppskattning så ofta du bara kan -redan då blir du en hjälte.
  • TA EMOT komplimanger, beröm och uppskattning. Folk menar det fina de säger om dig, för du är värd det. Det lovar jag. Tveka inte på att ta emot de. Det är inte att vara självgod. Du behöver inte skämmas. Och genom att kunna ta emot det så kan man även ge det på ett mer ärligt och avskalat sätt, och man blir starkare i den man är.
BLESS.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0