Sverigedemokraterna.

I söndags så blev det klart att Sverigedemokraterna kom in i Sveriges riksdag. 
Det kändes tungt i hjärtat. Det känns tungt att se att människor inte längre vill hjälpa och älska varandra. Det känns tungt att vi värdesätter "våra" pengar och arbeten (som verkar vara det viktigaste i dagens samhälle) mer än att vara med och rädda människoliv. 

Jag vill börja med att delge några Bibelord, som talar väldigt tydligt enligt mig ett tillfälle som det här, och inte bara nu. 
3Mos.19:33
Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud
Matt.5:42-44
Ge åt den som ber dig, och vänd inte ryggen åt den som vill låna av dig. Ni har hört att det blev sagt: Du skall älska din nästa och hata din fiende. Men jag säger er;  älska era fiender och be för dem som förföljer er.
Matt.7:1-4
Döm inte, så blir ni inte dömda. Ty med den dom ni dömer ska ni dömas, och med det mått som ni mäter med ska det mätas upp åt er. Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga - du som har en bjälke i ditt öga?
Mark.9:37
"Den som tar emot ett sådant barn i mitt namn, han tar emot mig. Och den som tar emot mig, han tar inte emot mig utan den som har sänt mig"
Matt.25:35-40
Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig. Då kommer de rättfärdiga att fråga: Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka? När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig? Kungen(Jesus) skall svara dem: "Sannerligen, vad ni gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig".
Matt.7:12
Allt vad ni vill att människor ska göra för er, ska ni också göra för dem.

Detta var endast en handfull Bibeltexter som jag tycker hör till ämnet. De talar sitt eget klarspråk tycker jag.
Men jag tänkte ändå försöka mig på att beskriva och förklara både hur jag tolkar texterna, men också hur mina egna tankar och känslor går.

Jag själv -och många med mig tror jag- står nu inför en stor utmaning. Det borde inte finnas någon som helst acceptans gentemot främlingsfientlighet. Jorden gavs till människorna, inte Sverige till svenskarna. Det är nått som vi själva har "delat upp". Förutom den lilla missen att vissa fick ett eget land, vissa inte. Förutom den lilla missen att vi från väst tog allt guld och de rikedomar som fanns i de -numera- fattiga länderna, till oss själva, och lämnade dem i svält och fattigdom. Och som vi nu tydligen vill sluta ge bidrag, för det är ju "deras eget fel" (som många som jag diskuterat det med har uttryckt det). Men skojar ni? Är det alla de människor som dör i svält och sjukdom, är det
deras
fel att vi fick storhetsvansinne, pengar och makt för ögonlocken och tog allt det som tillhörde dem? Att vi lever av sådant som -enligt vår egen- indelning av världen, inte tillhör oss?
Är det rätt? Är det rätt åt dem? Är det rätt att vi slutar ge bidrag för att de ska kunna överleva? Är det rätt att vi stänger våra gränser för människor i nöd? För människor som riskerar att i deras hemland. Men nej, de tar ju våra pengar och våra jobb. Och de är ju mördare allihopa, right?

Nu börjar jag bli lite extrem kan man tycka. Men vi har sett det innan. Att vi håller på att göra om ett misstag som gjordes för mindre än 100år sedan, och som tog miljoner människoliv. Har vi glömt det välkända citatet "lära av sina misstag"? 
Det vi gör mot dessa människor. När vi stänger ute dem ur vårt land, ur våra liv. Då är det Jesus vi stänger ute. Är vi beredda att göra det? Av rädsla för att "Sverige inte längre kommer vara svenskt". När ska vi sluta kategorisera människor in i grupper, både när det gäller 'raser' men också när det gäller det mesta andra, och istället inse det faktum att vi alla är människor och lika mycket värda?

Och huruvida alla invandrare skulle vara misshandlare, våldtäktsmän och mördare, är ju totalt felaktigt. Men vi formas av allt runtomkring oss. Behandlas vi som främlingar, ovälkomna främlingar i det land vi kommer till. Förväntas vi göra och säga vissa saker, och kollar folk på oss med dömande blickar. Då är det ju inte konstigt att vi formas efter det. Packas vi ihop på små ytor med dåliga förutsättningar, är det då konstigt att samhället på just de ställena går utför? Borde vi inte istället förbättra och jämställa "svenskarnas" samhäller med "invandrarnas"? 

Nu kommer den stora utmaningen. Jag har sedan i söndags varje kväll bett för SD, för Jimmie Åkesson. Inte för att jag tycker att de gör nått bra, eller har bra åsikter. Inte för att jag gillar deras sätt, inte för att jag gillar det hat och den rädslan som de sprider i vårt land. Men just därför känns det viktigt att be för dem. Be för omvändelse. De att de ska inse vad det är de säger och gör. Be för att de ska få känna empati och kärlek gentemot alla människor, och inte bara de "svenska". Det är mitt största böneämne just nu. Och det är nått som jag peppar er andra till att också ha. För om vi ska lyckas vända detta hat mot människor som kommit in i vår egen regering, ja då gäller det att vi förlitar oss på Herren. Att vi lever, verkligen lever efter Jesus. Hur Jesus levde och hur han vill att vi ska leva. Bara när vi ger den kärleken, nåden, respekten och allt det andra som Jesus ger, när vi ger den till människor. Oavsett om det är människor som vi gillar eller inte gillar. Som har åsikter som vi tycker om eller inte. Så ska vi försöka älska och be om dem så mycket som vi bara kan.
Det är min tro i alla fall.

Ljus

Jag blir uppdragen ur djupet varje gång jag faller. Det enda jag behöver göra är att förtrösta på Herren, och det är
gott. Jag har varit lite på gränsen i veckan. På gränsen till återfall i ångesten och deppen. Utan nån riktig anledning.
Men ibland så prövar livet en. Jag har varit sjukt arg på Gud denna veckan. Frågat varför och om han inte lovat
att vara med mig.
Svaret fick jag idag. Undertiden som jag lyssnade på Switchfoot - The Beautiful Letdown(lyssna på den!) och strofen:
That I don't belong here (I don't belong)
I don't belong here (I don't belong)
"That I don't belong here (I don't belong) I don't belong here (I don't belong) I will carry a cross and a song" Precis där så vände jag mig om och såg rätt in i en strålande och bländande sol. Precis där och då kände jag inom mig
att jag hör inte hemma här -liksom jag skrivit tidigare- utan mitt hem är i Himlen. Allas vårat hem är i Himlen.
Vi är pilgrimer med ett uppdrag. Men vi är invandrare i den här världen. Men det blev så galet tydligt för mig då.
Jag är aldrig ensam eller bortglömd. Det är ofta de känslorna som drar ner mig. Bortglömdhet. Bekräftelse som inte
infinner sig osv. Men där och då så kändes det som att jag såg in i Himlen, såg in i mitt hem. Och jag kände att
vad människor eller världen än gör mig, så är det förtröstan på Jesus som kommer leda mig genom livet.
Nu ska jag försöka mig på en liknelse.
Om en träd rasar så låter det, eller hur? Men om ingen är där och kan "fånga upp" ljudvågorna, så menar vissa att
lätet inte finns. Och visst, jag fattar tankesättet. Men det gör ju inte skillnad på att ljudvågorna faktiskt finns där.
Även så att om någon står 100m bort och vinkar, men du står bortvänd, så är det ju faktiskt så att personen
fortfarande vinkar. Även fast du inte ser det.
Så tror jag att det är med Guds kärlek. Den finns alltid där. ALLTID. Men står jag bortvänd eller utom hörhåll. Då
är det så lätt att jag missar det. Även fast den alltid finns där. Detta blev väldigt kluddrig och allt möjligt, men så blir det ibland!
"Det kan aldrig bli fel, bara lite galet. Och vad gör det? Gud älskar oss ändå!" - Jan Sköld på TEJP 2010
BLESS
I will carry a cross and a song

Hatet som fräter sönder inifrån och ut

Jag skrev precis ett inlägg som handlade om hat. Och jag vill här verkligen vara tydlig med att jag själv också har hatat, det är inte nått lätt man gör när man säger nej till hatet och förlåter. Det är inte nått som är gjort på en handvändning. Det är inte nått som vi klarar själva, vi behöver hjälp med att släppa hatet. Nått som vi får be om.

Jag har hatat två personer från djupet av mitt hjärta. Jag har hatat två personer som jag har önskat livet ut. Båda dessa personer har tagit någons liv. Har tagit något som inte var deras att ta. Har tagit människor från den här världen på sätt som gjort mig illa. Jag hatade dem för vad de gjorde. Dömde dem. Önskade och bad att de skulle dö. Att de skulle lida. Att de skulle få vad de förtjänade.
Men lika lite som det var deras rätt att ta dessa liv, lika lite är det min sak att döma dem. Jag säger inte att det de gjorde var rätt, förståeligt eller acceptabelt på något sätt. Det jag säger är att jag som är en vanlig felande människa har inte rätt att döma dem för det de gjort. Inte på det sättet som jag gjorde.

Jag har förlåtit dem för vad de gjorde, för hur det påverkade mig och människorna runt omkring mig. Jag har förlåtit dem. Det menas inte att jag rättfärdigar vad de gjort, det menas inte att jag säger att det är okej, det menas inte att jag vill ha en nära vänskaplig kontakt. Det det menas är att jag har gjort ett val i att inte döma dem, för det är inte min uppgift. 

Många tror att förlåta handlar om att acceptera och säga att det är okej det någon har gjort. Så är det inte. Men förlåta innebär att du inte dömer personen. Och det är stort, det är svårt, men det är fruktansvärt behövande. För båda sidor. Ett av mina favoritställen i Bibeln (jag har säkert redan haft med det i nått inlägg redan, sen så har jag inte läst hela Bibeln heller, men det känns som att det alltid kommer vara ett favoritställe) är Joh. 8:3-11 det handlar om äktenskapsbryterskan som inte blev dömd. I vers 7 säger Jesus "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne". Det är ett galet tydligt besked. Den av oss människor som kan säga oss vara fri från synd -dvs ingen- har rätten att döma någon annan. I vers 11 så säger Jesus sen att inte heller han dömer henne och att hon ska gå och inte synda mer. Det är sjukt starkt. 

Jesus sa inte att det hon gjort var okej. Han sa inte att det var acceptabelt och "bara ett snesteg", men han sa det allra viktigaste. Han säger att han inte dömer henne. Och likadant får vi göra mot varandra. Vi ska leva med Jesus som förebild. Och Han dömer inte. Han är förlåtelse och kärlek. Jesus är. Galet starkt!

Och jag vet att det är svårt, det vet jag verkligen. Men vänner, hatet är bittert. Och hatat förtär en inifrån, så länge som hatet får vara en så stor del av våra liv så förpestas även kärleken som vi ger och tar emot. Låt oss inte göra det misstaget att låta hatet vara kvar för att det är "naturligt och okej" att känna hat. För visst är det det. Men det är också naturligt att döda för sin överlevnad och det är väl ändå inte okej och rätt?
Vi klarar det inte på egen hand, men vi har möjligheten att be om hjälp och styrka för det.

Jag har gjort det, och jag mår bra idag. Jag känner inte bitterhet gentemot människor hela tiden. Avundsjukan är inte längre ständigt närvarande. Jag är glad över att se andra lyckas istället för att hela tiden fråga "men varför inte jag?". Det är starkt. Och det är inte nått jag åstadkommit själv. Inte nått som jag behövt åstadkomma själv. Så jag peppar er verkligen till att vara modiga och be om hjälp om ni känner att hat, bitterhet eller nått liknande är en stor del av era liv och drar er neråt, för så behöver det inte vara!
I like it! För det är så enkelt. Svälj stoltheten eller vad som nu kan stå ivägen, för lösningen finns alltid inom räckhåll! Jesus.

9/11

Jag kollar på filmen United 93. Idag är det 9 år sedan planen kapades. 9 år sen så fruktansvärt många människor fick sätta livet till. Alldeles för tidigt. Alldeles fel.
Det är så fruktansvärt. Farvälen. Och de som inte hann ta farväl.

Alla människor som förlorade sin mamma, pappa, syster, bror, barn eller vän den dagen. Alla människor som gick runt i skräcken och väntan på att höra att det var just deras kära som omkommit. Jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga. Världen är så fel. Det blir så tydligt när sånt här händer. Mänskligheten har gått snett. Man säger att sådana saker är omänskligt. Men vet ni vad? Det är människor som gör dessa saker. Det är människor som dödar andra. Det är människor. Så för mig hör inte längre ordet "omänskligt" ihop med alla krig, all terror, allt hat. Det är i högsta grad mänskligt. 

Det är där vi har att kämpa. Mot vårt medfödda hat, vår medfödda längtan efter hämnd. Det är hatet, bitterheten och lögnerna som vi låter gro inom oss som blir till sånt här fruktansvärt. Det är mänskligt. Men bara för att det är mänskligt så ska vi inte låta det fortgå. Bara för att det är mänskligt är det inte acceptabelt och verkligen inte rätt.
Jag tror att det vi kan göra, var och en är att kämpa emot det hat som kan blossa upp. Kämpa emot viljan att hämnas. Och försöka så mycket vi bara kan, hela tiden. Att visa kärlek och empati mot alla människor vi träffar på. Vare sig vi tycker om dem eller inte.

Jag vet inte vad mer jag ska säga än att allt sånt här som händer i världen, allt människor gör mot varandra i sin egoism eller i sina lögner för sig själva gör mig förtvivlad. Förtvivlad och ledsen.
Jag tror inte heller att den sanna tron, det sanna värdet av livet. Det som är sant, det som kommer härefter, det som är just här just idag och i evighet. En tro som på något sätt skulle mena på att det inte är fel att döda vissa människor, inte fel att hata vissa människor, inte fel att behandla några illa, jag tror inte att en sån tro kan vara sann. Jag köper det inte. Och Jesus säger till mig, dig och oss alla att älska även våra fiender. Älska alla våra medmänniskor och leva ett rent liv fritt från synd, men framför allt ett liv med Honom. Och ett liv med Honom ger dig kärlek och tar bort hatet.
Jag avslutar detta inlägg med ord från Moder Theresa. Nått som vi alla borde läsa och leva efter varje dag.
BLESS

Hjärnan mot själen, vilken lyssnar du till?

Vi har alla både himlen och världen inom oss tror jag.
Himlen i form av Den Helige Ande, det rena och fina, vår själ. Och världen i form av det mörker, orättvisorna, tvisterna och bitterheten i vårt huvud. Våra tankar.
Och vänner, våra tankar krossar själen, sliter i själen. Det är inte rätt.
Vi låter våra tankar som blir till dumma handlingar mot oss själva och andra dra ner själen. Vi låter oss styras mer av dem än av själens känslor, som faktiskt säger till oss när vi gör nått dumt. Vårt samvete. Som säger ifrån.

Vi måste försöka lyssna mer på själen än på huvudet. Det är svårt. Galet svårt.
Men vi får be om hjälp. Vi får be om hjälp!

Jag läste i Bibeln från Jesu bergspredikan tror jag det är, i Markusevangelitet. Jag kommer tyvärr inte på exakta stället just nu, men ska försöka återkomma med det! I alla fall så var det "om ditt öga förleder dig så slit ut det, bättre att leva halvblind genom livet än att ha båda ögonen i behåll och hamna i den eviga elden" (jag har nog inte lyckats skriva exakt som det där, så ha överseende! Tror dock att det var ungefär så..)  Jag låg länge och funderade på vad det egentligen betyder. Vadå slita ut ögon och hugga av armar? Jag skrev i alla fall en notis bredvid "Jag fattar inte" och bad sedan om en förklaring på det, för för mig var det helt och hållet oförståeligt.

Kvällen där på så fick jag svaret. Det som jag tror att det handlar om. Det är bildligt talat, inte bokstavligt. Och det handlar om att kunna förbjuda sin hand att slå, sitt öga att se ner på någon här på jorden. Det handlar om att faktiskt kunna offra nått som här på jorden kan tänkas vara viktigt. För att inte hamna i fördärvet.
Hellre komma till Himlen med trycket från jorden att "åååh vågar du inte slå eller!?" Än komma till Helvetet med lyft hand.

Vi har ett val. Vi har våra tankar, tvivlen. Vi har vårt huvud som allt som ofta kan säga till oss själva hur dumma och värdelösa vi är. Hur dåliga vi är. Det är där vi faller. Det är där som vi trampas ner av oss själva. 
Men vi har nånting inom oss också som är gott. Jag tror inte att det är en slump att man mår dåligt när man tänker själv att man är värdelös. Depression och ångest är inget konstigt då. För det gör ont inom oss då. Själen smärtas. Själen skadas av de tankarna. Det är själen som får ta smällen i oss själva av vårat självförakt.

Så varför välja att lyssna på huvudet. På världen, som vill dra ner oss. Vi blir lärda att lyssna till våra egna tankar. Följa våra egna tankar. Vi blir lärda att följa världen.
Vi borde istället fokusera på att följa själen. Följa vårat samvete. Be Gud om vägledning i vår själ. Det är då vi bygger upp vår själ. 
Och visst kan det göra ont att följa själen. Det gör ont att bygga upp, det gör ont att spika upp det som vi rivit ner. Men om vi inte gör det så får vi stå ut med ett lidande som vi orsakar oss själva nästan hela livet. 
Och min fråga till dig; är det värt det? Är det värt att må dåligt för att kallas smart? Är det värt att skada andra och sig själv för att kunna kallas intellektuell? Är det värt att följa världen när vi kan följa Himlen?


Jag vill i alla fall välja att följa Himlen. Även om vägen kanske är svårare och jag måste be om hjälp dagligen. Så vill jag fortsätta må bra, fortsätta älska människor så vilkorslöst som det bara går. Och för det behöver jag följa Himlen, följa Gud, Jesus och Den Helige Anden.

RSS 2.0